En norsk elghund i Det hvite hus

President Herbert Hoover (1874-1964) var glad i hunder. Favoritten hans var schæferen King Tut. Det finnes en rekke kjente fotografier av presidenten sammen med sin elskede firbeinte venn. Mindre berømt var Hoovers norske elghund Weegie.

Etter at King Tut hadde dødd i oktober 1929, trengte familien Hoover en ny hund. 2. februar 1931 kom en to måneder gammel elghundvalp til New York med «Stavangerfjord». Valpen var kjøpt fra veterinær Torleif Hemsens kennel på Glitre i Ski, og var en gave til presidenten fra American Elkhound Association.

Ifølge opplysninger fra Hoover Presidental Library, het valpen egentlig Ronnie av Glitre. Den ble også kalt Norway eller Norrie, men fikk senere navnet Weegie av presidentens barnebarn Peggy Ann.

Herbert_Hoover_and_King_Tut.jpg

President Herbert Hoover med schæferen King Tut.

Det visste tydeligvis ikke Norsk Kennelklubb, som 7. februar 1931 skrev til Utenriksdepartementet i Oslo for å få vite hundens navn. Klubben var blitt bedt om å utstede et stamtavlesertifikat for valpen, og «turde derfor anmode det ærede departement hos president Hoover at få vite hvalpens navn».

Etter å ha tenkt over saken, kom Utenriksdepartementets tjenestemenn til at man ikke fant det naturlig å bry president Hoover med den slags spørsmål, men ba i stedet kennelklubben innhente svar gjennom American Elkhound Association.

Weegie levde i minst ti år. Da Herbert Hoover tapte valget mot Franklin D. Roosevelt og måtte gå av som president i 1933, ble hunden med da han og kona Lou Henry flyttet til Palo Alto i California.

Arkivreferanse: S-2259 Utenriksdepartementet, serie Dv, eske 7214.

 

hoover-hund-s-2259-dv-7214