5 ting som gjør deg lykkelig

I dag er det verdens offisielle lykkedag! Vi har saumfart artikler om hva som gjør deg lykkelig, og kommet fram til disse 5 punktene – helt uten vitenskapelig belegg, men til gjengjeld godt illustrert av bilder fra Arkivverkets digitale fototjeneste.

image

1. Være utendørs
Frisk luft kan øke lykkefølelsen. En undersøkelse har vist at det å tilbringe 20 minutter ute i godt vær ikke bare gjør humøret bedre, men også styrker tankevirksomheten og bedrer hukommelsen. Disse to skjønne menneskene fra Kristiansand småhageforening har forstått hva det handler om.

 

image

2. Trene
Ikke bare blir du sunnere av å trene – du blir faktisk lykkeligere også. Trening påvirker oss mentalt kan bidra til å motvirke depresjon. Dette dameturnpartiet er forbilledlig på alle måter. Foto fra Kongsberg Idrettsforenings turnavdeling, ca. 1915-1916. Herrene i midten er antageligvis trenerne.

 

image

3. Sove
Søvn reparerer og gjennoppbygger kroppen – og er også viktig for lykkefølelsen. Om studenter sover mer enn andre skal være usagt, men her er i hvertfall to representanter fra Det norske studentersamfund som utnytter reisetiden på toget godt.

 

image

4. Planlegge en ferie, men ikke dra
Ifølge en studie publisert i magasinet “Applied Research in Quality of Life”, er vi
veldig glade når vi planlegger en ferie. Dette har å gjøre med at man skaper positive forventninger. Her ser du familien Grimstveit som studerer skoleatlas for å planlegge tur for barna. Foto tatt i forbindelse med en reportasje i Billedbladet NÅ i 1955. Foto: Fjørtoft og Engesland/Billedbladet NÅ.

 

image

5. Være sammen med venner og famlie
En av de fem tingene døende mennesker angrer mest på er at de ikke brukte mer tid med familie og venner. Sosial omgang er viktig for vår lykkefølelse. I fotoalbumet til Magdalene Elisabeth Kroepelin Gran er det ingen mangel på bilder av sosiale samvær og lykkelige ansikter. Foto fra Vangsnes, august 1911.

Arkivreferanser foto:
1. Statsarkivet i Kristiansand, privatarkiv ARB/521 Kristiansand småhageforening, boks 7
2. Statsarkivet i Kongsberg, P-1331/U/Ua/L0001
3. Riksarkivet, Det norske studentersamfund, PA1322Gb8_3_08
4. Riksarkivet, Billedbladet NÅ, PA-0797/U/Ua/L0059/0903. Foto: Fjørtoft og Engesland/Billedbladet NÅ.
5. Riksarkivet, Riksarkivet, Bent Kure, DA-0051/U/L0001. Foto: Magdalene Elisabeth Kroepelin Gran.