Gratulerer, Mr. President!

I januar 1942 skrev kronprins Olav og kronprinsesse Märtha et gratulasjonsbrev til USAs president Franklin D. Roosevelt, som fylte 60 år. Brevet kom fram i lyset igjen da riksarkivar Inga Bolstad nylig besøkte USAs nasjonalarkivar – eller The Archivist, som han vanligvis kalles.

image

The Archivist, David Ferreiro, med materiale etter president Roosevelt.

Presidentarkiver

Arkivbygningen på Pennsylvania Avenue – omtrent midt mellom Det hvite hus og Kongressen – er en av de fremste severdighetene i USAs hovedstad. I et eget museum ligger klenodier som grunnloven (1787), uavhengighetserklæringen (1776) og bill of rights (1789) stilt ut for publikum.

Med riksarkivar Inga Bolstad i spissen, var representanter for det norske Arkivverket tidligere i oktober på besøk hos National Archives and Records Administration (NARA) i Washington D.C. Der møtte de blant annet The Archivist – den amerikanske  nasjonalarkivaren – David Ferreiro. I anledning besøket, ble den norske delegasjonen presentert for en faksimile av et håndskrevet brev på engelsk datert 30. januar 1942 fra kronprins Olav og kronprinsesse Märtha til USAs daværende president Franklin D.  Roosevelt. Brevet var sendt i anledning presidentens fødselsdag.

Ett av mange ansvarsområder for NARA, er presidentbibliotekene. Nasjonalarkivet er nå i gang med å forberede opprettelsen av det trettende biblioteket for Barack Obamas periode. Det vil bli det første som blir komplett digitalt tilgjengelig. Brevet fra det norske tronfølgerparet, ligger i Franklin D. Roosevelt Presidental Library and Museum i Hyde Park, New York.

Brevet, som er undertegnet av både kronprinsen og kronprinsessen, er skrevet på brevpapir fra Pook’s Hill, Rockville Pike. Kronprinsesse Märtha og de tre barna Ragnhild, Astrid og Harald, flyktet til USA under andre verdenskrig på invitasjon fra president Roosevelt, og den norske stat kjøpte eiendommen Pook’s Hill i Maryland utenfor Washington D.C.

image

Kronprinsfamilien samlet utenfor Pook’s Hill i Maryland, trolig i 1942. Arkivreferanse: PA-1209 NTBs krigsarkiv, serie Uj, stykke 219a, bilde W974.

I korte trekk

Kronprinsparet åpner brevet til Roosevelt med å si at de vil stille seg i den lange rekken av
gratulanter på dagen. Det er uten tvil millioner av mennesker i alle frihetselskende land over hele verden som ville gitt alt de hadde for å kunne være i stand til å utrykke sine gode ønsker og fortelle hvor mye de har å takke deg for, skriver de. Deretter uttrykker de  takknemlighet for alt Roosevelt har gjort for dem og for Norge og det norske folk.

Videre viser de sin begeistring overfor nyheten om Roosevelts møte med Churchill. Fra egen erfaring vet de hvor mye som kan ordnes gjennom personlige kontakter. Kronprins Olav håper å få vite litt om hva som er blitt besluttet. Selv skal han til Canada den påfølgende dagen og vil ikke returnere før om kvelden 11. februar. Märtha og Olav skal først til Ottawa i et par dager og derfra videre til Toronto for å se treningsleiren [formodentlig flyvåpnenes treningsleir ”Little Norway”].

På tilbakeveien planlegger de å oppholde seg i New York et par dager og forsøke å få truffet noen av de norske sjømennene der. Til slutt skal de innvie et nytt hvile- og feriehjem på Land Island [Long Island?], dit sjømenn kan dra for å slappe av en fredfull landsens atmosfære. Avslutningsvis skriver de at de håper presidenten vil like den lille bursdagsgaven de sender ham, før de runder av brevet med de beste ønsker for bursdagen.

Her kan du se kopi av hele brevet:

image
image