Binders fra arkivene

image

Papirklemma (bindersen) er snart en 150 år gammel oppfinnelse. Den første ble patentert i 1867. Siden kom det mange ulike papirklemmer. I arkivene finnes mange av dem. Fra de mer sjeldne til de mer ordinære. Vi viser her et lite utvalg av de vi har plukket ut fra arkivene opp gjennom årene.


Tekst og foto: Bård Alsvik

image

99,9 prosent av alle binderser vi finner i arkivene er den mest kjente og brukte av dem alle, nemlig Gem Paper Clip. Den ble angivelig tatt i bruk 1892, men aldri patentert. Den har siden kommet i ulike varianter og størrelser; små og store, med og uten riller, og i ulike fager, blant annet Perfected Gem som kom på markedet med spiss topp i 1934. 

image

Til venstre på bildet over ses en annen variant av Gem, den såkalte Little Gem som kom på markedet i 1918. I Tyskland selges den ennå under navnet 
Lupo paper clip. Bindersen i midten er en Dennison fra 1910, utgitt av firmaet 

Dennison Mfg. Co. Samme år ga samme firma ut Standard Paper Clip.

image

Her er tre varianter av binderser som ikke er dagligdagse. Den morsomme Banjo Paper Clip ble patentert i 1903 av George McGill og produsert i årene 1909-41. Bindersen med det selvsagte navnet Ring ses i midten. Den ble patentert og satt i produksjon av samme firma som sto bak Banjo. Lengst til høyre er Whitcomb Clip som hadde en kort “levetid”. Den ble solgt som Ringklip i Europa, men gikk ut av produksjon så tidlig som i 1910. 

image

Ideal fra 1902 finner vi ganske mange av i arkivene. Den er i bruk den dag i dag. Den minste varianten gikk fra 1902 under navnet Ideal Paper Clip, mens den største versjonen ble kalt Clamp. I midten en raritet, nemlig Nifty Paper Clip, som kom på markedet i 1937 og som skal være mulig å få kjøpt i Italia i dag under navnet ClipiolaNiagara Paper Clip, lengst til høyre, ble patentert så tidlig som i 1897. Den var i salg fra samme år og fram til 1950. Det finnes både en liten og en stor versjon av den.

image

To binderser, begge fra 1904. Til venstre Common Sense Paper Clip
og til høyre Weis Paper Clip, hvorav sistnevnte gikk under mange andre navn som Eureka, Star og Triangle. Førstnevnte forsvant fra markedet i 1925, Weis i 1941.

image

Til slutt tre ikke identifiserte binders. Vet du hva de heter?

Kilde til kunnskap om bindersene: Officemuseum.com