Work wear Riksarkivet

Det er bra å ha sin egen stil, sang Gry Jannicke Jarlum en gang. Og Riksarkivbygningens sju etasjer rommer definitivt mange som har nettopp dét. Avdelingsdirektøren med over 50 sommerkjoler i garderoben, arkivaren som har arvet alle buksedressene moren sydde på 80-tallet, underdirektøren som har gått over fra tweed til skinnjakke, og mange, mange flere. Dette er #arkivmote anno 2015, inspirert blant annet av workwear ved New York Public Library.
(Alle foto: Odd Amundsen, Riksarkivet)

image

Luis Thorsberg
Seniorrådgiver, Seksjon for bestandsforvaltning
Jeg har alltid vært opptatt av klær, kanskje mer enn jeg er klar over selv. Det mener i hvertfall samboeren min. Jeg er spesielt svak for estetikken fra perioden 1978-1984. Humøret påvirkes av hvilke klær jeg har på meg, så det kan variere veldig hva jeg går i. Det kan like gjerne være Thrillerjakke som blazer. Har også en liten løpeshorts fra 1980 som jeg er veldig glad i, men det er ikke akkurat jobbantrekk.

image

Vigdis Andersen
Rådgiver, Statsarkivet i Oslo
Jeg liker å kle meg i komfortable klær, og trives best i skjorter og bukser.

Dét innebærer at jeg ofte
må hente inspirasjon, og også plagg fra herrekolleksjonen. Jeg har vel en ganske praktisk og casual stil, både når det gjelder sko og klær. Har alltid vært svak for Annie Hall.


image

Gro Behrens
Seniorrådgiver, Dokumentsenteret
Drakten jeg har på meg sydde min mor til seg selv i 1980. Siden arvet jeg den, og den er like fin i dag som for 35 år siden. Jeg er ikke så opptatt av moten til enhver tid, derfor går jeg med klassiske klær. Jeg liker best buksedrakter. Når man løper til toget hver dag er det veldig praktisk med bukser.

image

Per Kristian Ottersland
Arkivar, Seksjon for privatarkiver
Jeg bryr meg veldig lite om mote, men synes det er morsomt å ha en uhøytidelig stil. T-skjorte er mitt favorittplagg – aller helst med en tekst som er litt uforståelig og uavklart. Jeg liker når t-skjortene mine skaper undring.

image

Vilde Ronge
Fungerende avdelingsdirektør, Bevarings- og tilsynsavdelingen
Jeg er fullstendig kjoleavhengig, og har over 50 kjoler i sommergarderoben. Jeg elsker å pynte meg. Det handler mer om noe inni meg enn hva andre synes. Hvis jeg har på meg en fin kjole får jeg en god dag. Av og til kan jeg tenke at jeg burde tilpasse meg f.eks. hvem jeg skal i møte med, men det legger jeg fort bak meg. Jeg kjører pynting. Alltid!


image

Olav H. Sataslåtten
Underdirektør, Seksjon for digitalt depot
Før var det morsomt med tweed. Jeg dro på tjenestereise til Sør-Sudan og Yemen i tweed og med silkekravatt. Jeg syntes alltid at det å være leder i sentralforvaltningen medførte et visst ansvar for å se litt ordentlig ut, og siden jeg var leder i femten år befestet dette med tweed og slips seg i ganske betydelig grad. I fjor bestemte jeg meg for å bli mer casual, og kjøpte min første jeans i voksen alder. Tror neppe jeg ender opp med biker-look, men jeg liker denne skinnjakken. Kanskje litt sånn middelalderkrise, men det føles bra".


image

Eli Fure
Underdirektør, Seksjon for eldre arkiver og spesialsamlinger
Folk kan ha litt stereotype oppfatninger av hvordan en arkivar ser ut. Jeg begynte derfor helt bevisst å ha på meg sprelske strømper når jeg satt i veiledningsskranken ved lesesalen. Med årene har jeg blitt mer og mer glad i farger, og eksperimenterer gjerne med sammensetning av klær og tilbehør. Men jeg holder meg alltid til høstlige farger, det har på en måte blitt mitt varemerke.

image

Mari A. Bækkelund
Konsulent, Seksjon for brukertjenester
Jeg elsker kjoler og vintageklær, og har en spesiell forkjærlighet for 40- og 50-tallsstil. Egentlig liker jeg ikke så godt å pynte meg, men selv hverdagslige klær fra denne perioden er ganske pyntet i forhold til moderne klesstil, så sånn sett pynter jeg meg jo rett som det er.