Giftmordene i Øyestad

Gunild Carlsdatter og Karen Jonsdatter døde under mystiske omstendigheter i Øyestad 1768 og 1769. De viste seg i ettertid å ha blitt forgiftet med fluekrutt, en gift som inneholder arsenikk.

Kusinene Alet Christophersdatter og Berthe Olsdatter ble arrestert, mistenkt for drapene.

Alet tilsto under avhør at hun myrdet kvinnene med en gift skaffet til veie av kusina, Berthe Olsdatter. Motivet for å drepe Karen Jonsdatter skal ha vært sjalusi. Alet ønsket å gifte seg med Karens mann, Alf Aanonsen. Året før, i 1768, forgiftet Alet enka Gunild Carlsdatter, som hun da tjente hos. Noen egentlig grunn for drapet kunne hun ikke gi. Kanskje hun ville prøve hvordan giften virket? Giften ble gitt ved at den ble smurt på et stykke brød, antagelig under et tykt lag med smør.

Nye opplysninger i saken
Alet Christophersdatter og Berthe Olsdatter ble stilt for retten i Nedenes tingrett den 25. september 1769. Men i tingretten kom det fram ny informasjon som førte til at rettssaken ble utsatt. I oktober ble så Alets yngre søster, Anne Christophersdatter, arrestert, også mistenkt for giftmord. Alet påsto at hun hadde fått ideen om fluekruttet av Berthe som Anne hadde betrodd seg til noen år tidligere.

Annes innrømmelse
Under avhør innrømte Anne å ha forgiftet sin matmor Guri Hansdatter i 1762, da hun var 16 år gammel. Hun var da i tjeneste hos den avdøde, men skal ha vært svært ulykkelig hos henne. En gammel kone hun støtte på tilfeldig, anbefalte henne å ta livet av Guri Hansdatter ved hjelp av fluekrutt. Da Anne sa at dette ville være en stor synd, påsto den gamle kona at Gud ville tilgi henne på grunn av hennes unge alder, og ga henne litt fluekrutt hun hadde kjøpt til eget formål. Anne beholdt gaven, og fristelsen må ha blitt for stor til å motstå.

Da saken i Nedenes tingrett fortsatte den 22. november, satt derfor også Anne Christophersdatter på tiltalebenken.

Dommen falt i Nedenes tingrett den 2. desember 1769.


Arkivverket samarbeider med Nasjonal digital læringsarena (NDLA) om å tilrettelegge arkivkilder for skoleelever. Les hele den medrivende historien og se film om hendelsen på NDLAs nettsider.

FOTO: Berthe forteller Annes hemmelighet videre til Alet (fra filmen Anne & Alet). Fotograf: Vegard Landsverk | Opphavsmann: Hergel Film AS | Leverandør: Norgesfilm AS.