Uvanlige navn

Neste uke kommer Statistisk Sentralbyrås navnestatistikk for 2014. Blir det Emma og Filip som topper denne gangen også, slik de gjorde året før?

På de neste plassene på listen over de mest brukte fornavnene på nyfødte, fulgte Sara, Sofie og Ingrid på jentesiden og William, Lucas og Mathias hos guttene.

Når en driver med slektsgranskning, er det lett å bli opptatt av navn. Det er også ganske enkelt å se at navnetradisjoner forandrer seg over tid.

Blant jenter som ble født i 1900, var de vanligste fornavnene Anna, Marie, Margit og Astrid; det vi kanskje i dag vil se på som trauste og tradisjonelle norske kvinnenavn. Det samme gjaldt blant guttene: Ole, Johan, Hans og Karl ble hyppigst brukt som navn på nyfødte guttebarn.

Gjennom historien har foreldre også valgt adskillig særere navn på sine avkom. Fra folketellingen i 1801 har vi en oversikt over de mest uvanlige fornavnene. Blant kvinner finner vi blant annet Aldri, Blondine, Brunetta og Grevenpop. Disse forekom 1-2 ganger i befolkningen i Norge, som den gang talte 883 603 personer.

Hos mennene var det schwung over navn som Apollonius og Honoratus – med to av hver. I navn som Fordel og Sejer lå det antakelig et håp om at livet skulle slå heldig ut for barna. Men hva tenkte foreldrene som ga sønnene sine navnene Offer og Uff?

Vil du lete mer i fortidens navn? På Digitalarkivet kan du studere de nasjonale folketellingene fra perioden 1801 til 1910. Skannede og transkriberte kirkebøker gir dessuten et innblikk i hva barna ble døpt.

Månedens tema i januar 2015: Slekt

Bildet: Illustrasjonsfoto av en baby, ca. 1901. Hentet fra State Library of Queensland/Wikimedia Commons.