På smør må det ikke spares

image

Av Kristin Vassdal Dahl, masterstudent ved Kulturminneforvaltning NTNU

Hva med å prøve bakalao fra en svunnen tid? Denne oppskriften er hentet fra arkivet etter Kongsvold Fjeldstue på Dovrefjell. Arkivet oppbevares ved Statsarkivet i Trondheim.

”Bakalao (klippfisk) må vandes i 2 døgn. Skindet tages af, og fisken skjæres i små stykker. Poteter skjæres først i 2 halve, så hver halv i tre stykker. En god del løg skjæres i tynde skiver og haves i. Til fire klipfiske tages tre middelstore spanskpeber, og fröet må tages ud af disse, de skjæres i småstrimler. Man lægger i gryden således: Først et godt stykke smør, så et lag fisk, et lag løg, og et lag poteter. 1 spanskpeberklyp imellem hvert lag. Så igjen smør, fisk o.s.v, til man har nok i gryden. Når alt er nedlagt, sættes gryden over ilden. Tæt låg må være på gryden. Det koges i ¾ time. På smør må ikke spares. Lidt olje og tomater gjør Bakalao bedre. 1 fisk til to personer.”

I mange hundre år var forløperen til Kongsvold Fjeldstue et sted for å hvile seg og søke ly på den lange reisen over fjellet mellom Østlandet og Trøndelag. Fra 1670 hadde stedet offisiell status som fjellstue, og i 1704 fikk det navnet Kongsvold av Fredrik IV. Under den store nordiske krig, i 1718, ble de gamle husene på gården brent for å stoppe de svenske troppene som stadig rykket lenger sør. Taktikken fungerte, svenskene ble stoppet og husene gjenoppbygd. De eldste husene på Kongsvold antas å være fra gjenoppbyggingen i 1720.

Frem til 1935 ble Kongsvold drevet som statlig fjellstue. Da kjøpte bestyreren, Oline Synnøve «Lina» Holaker husene og fortsatte å drive stedet som ble i privat eie til 1970- tallet. I dag er det statlig eiendom med 20 bygninger og 74 sengeplasser.

Mange, mange mennesker har stoppet på Kongsvold Fjeldstue i årenes løp. Noen har stoppet for å spise, noen for å overnatte, noen for å tilbringe en påskeferie eller gå på jakt. Det var et sted hvor folk møttes, et knutepunkt; et sted som spilte en viktig rolle i historien om norsk samferdsel og turisme.
Med støtte fra Norsk Kulturråd er arkivet etter Kongsvold Fjeldstue tatt inn av Statsarkivet i Trondheim, og ordnet sommeren 2014.

Deler av arkivet er presentert på bloggen Matogminner – Kongsvold fjellstue.

Arkivreferanse: Statsarkivet i Trondheim. Arkiv: Kongsvold Fjellstue, Korrespondanse 1864-1896, Da- L0001

Månedens tema desember 2014: Mathistorie