Fra ett dokument til 45 bøker

Året er 1352. Svartedauden har herjet i Norge og lagt store deler av landet øde. I en utpint bygd i Eidsvoll sogn lever odelsjenta Ingebjørg. Hun er ung, sterk og vakker, men lever i en tid der mennene er få og ettertraktet. Dette er utgangspunktet i historien om Ingebjørg Olavsdatter av Frid Ingulstad. Hun har skrevet hele 45 bøker om Ingebjørg.

Ideen til bokserien stammer fra testamentet til Elin Torsdatter, den virkelige Ingebjørgs mor. Det originale testamentet oppbevares i Riksarkivet. Testamentet forteller hvordan den dødssyke moren gir bort datteren sin til klosteret og hvilke verdier Ingebjørg får med seg:

“Ingebjørg, dotter si, gjev ho inn i Nonneseter i Oslo med 2 markebol i søre garden i Dale, og til klede, underhald og inngangsveitsle 40 mark penningar. Til rådvelde for Ingebjørg sjølv gjev ho ymse seng- og benkeklede, kar og kjerald, kister og kistlar, småting, hovudbunader, ei kappe med gråskinn.” Du kan lese hele testamentet i Regesta Norvegica.

Hvordan kan ett dokument med sparsommelige personopplysninger resultere i en så lang bokserie? – Personene har jo levd, men vi vet svært lite om dem. Derfor ble det opp til meg å fylle inn de manglende bitene, sier forfatteren.

Frid Ingulstad er en av Norges mestselgende forfattere. I mai 2010 ble hun tildelt Oslo bys kulturpris.

Arkivreferanse: NRA dipl. AM fasc. 67 nr. 7a: ”Fru Elin Thordsdatters Testamente til St. Halvards Kirke, og andre Kirker og Klostre i Oslo samt til Slægt og Venner”.

Månedens tema oktober 2014: Fantasi eller virkelighet?