Hjelper mot alt!

Apparatet Omnisan produserer fiolette stråler og hjelper mot (i alfabetisk orden): anemi, astma, bleksott, blodfattighet, unormalt blodtrykk, bronkitt, eksem, epilepsi, filipenser osv. Reklamen fra 1940-tallet sparer ikke på kruttet, og ble for dét klaget inn til helsemyndighetene. Medisinske produkter skulle bare selges på apotek og det var ikke tillatt med medisinsk reklame for varer som ble solgt utenom apotek.

Hudkremen Sunea ble påstått å ha legende virkning, var viktig for hudens sunnhet og dessuten anbefalt av leger. Påstandene fikk Kosmetikkfabrikkenes landsforening til å sende inn klage til myndighetene, der de skriver at ”de foretaksomme herrer som driver den slags reklame bør gis en alvorlig påminnelse, slik at den medisinske reklame tar slutt”.

Andre lignende saker gjaldt for eksempel Vademecum, som i reklamen ble skildret ”det sikreste vern mot bakteriesykdommer som influensa, difteri, tuberkulose, tyfus m.v.”. 

For arkivreferanser, se våre nettsider.

Månedens tema i september 2014: Helsehistorie