Røykende pikebarn

Matros i marinen, Niels Danielsen Trosner, førte i perioden 1710-1714 dagbok som han illustrerte med egne tegninger. Til matros å være var han svært dyktig til å skrive, og han var også en god tegner. Det han noterte ned fra dag til dag, illustrerte han i margen på hver eneste side med små tegninger, til dels fargelagte. Det er en nesten ufattelig prestasjon når vi tar i betraktning de trange og vanskelig forholdene til sjøs.

Han opplevde, ved siden av mange sjøslag, pesten i København sommeren og høsten 1711. Han tegner og forteller i dagboken hvordan selv små pikebarn gikk og røykte tobakk; det gjorde alle kvinnfolk for at de ikke skulle dø av pesten. Denne pesten kom ikke til Norge, men rammet Danmark og Sverige hardt.

Trosners dagbok er en del av Norges dokumentarv, og du kan lese mer om den på våre nettsider.

Hele denne fantastisk illustrerte boken er digitalisert, og du kan bla i den her! (Bind 1 og bind 2). Den er også trykt, men uten tegninger: Tordenskjolds matros (Chr. 1923).

Arkivreferanse: Manuskriptsamlingen qv nr. 48

Månedens tema i september 2014: Helsehistorie