Første gang Akershus nevnes

22. juni 1300 utstedte kong Håkon 5. Magnusson dette brevet i to likelydende eksemplarer. Der sier han at den ene delen av brevet skal ligge ”i Akersnese”, det vil si Akershus, og den andre i Mariakirken. Det var han som fikk bygget Akershus, og sommeren 1300 må byggearbeidene ha kommet så langt at borgen var et forsvarlig oppbevaringssted for viktige dokumenter. Vi i Riksarkivet synes jo det er spesielt hyggelig at første gang Akershus nevnes, så er det i forbindelse med oppbevaring av et brev! Det har vært arkiver på Akershus nesten helt til våre dager, og det var også der den første riksarkivaren, Henrik Wergeland, hadde sin arbeidsplass.

Men, disse to brevdelene ble nok ikke liggende der de skulle. Den ene er gått tapt, og den andre oppbevares nå i British Library. Heldigvis har vi foto av brevet, og det er det vi viser her. Brevtypen kalles en kirograf. To identiske brevtekster ble skrevet på ett ark, og ordet Chirographus ble skrevet i midten. Så ble delene klippet fra hverandre i et sikk-sakkmønster, og partene fikk ett brev hver. Ved tvil om brevene var ekte, kunne man holde dem mot hverandre og se om de passet sammen.

Selve innholdet i dette brevet er også svært viktig. Det er et langt gave- og privilegiebrev fra kongen til Mariakirken og presteskapet der. Han gir bl.a. kirken flere tomter i byen, samt en mølle og en part i sjøbodene, og prestene ved kirken ble tatt under kongens vern og gitt forskjellig rang. Dette kan du lese mer om i Regesta Norvegica der hovedinnholdet i brevet er gjengitt.

Vi ser dessverre ikke seglene på fotografiet, men brevet skal ha vært beseglet både av kong Håkon og dronning Eufemia, av flere biskoper og stormenn, samt av kansleren, herr Åke. Det var Ingolv klerk som skrev brevet, – eller ”Ingulfer klærker” som han skrev det selv.

Riksarkivet, Sikkerhetsfotografisamlingen, Brit Mus Add Ch 26049 (AM 51, 2), 22. juni 1300.

0
0
1
333
1765
Arkivverket
14
4
2094
14.0

96
800×600

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Vanlig tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:Calibri;}

Originalen oppbevares nå i British Library med signaturen Brit Lib Add Ch 26049.

Her kan du lese mer om dokumenter fra middelalderen.

Månedens tema i august 2014: Middelalder-Oslo