Hestekrangel i 1501

Olav sa ”kanskje angrer du at du solgte far min den hesten.” Jon Eiriksson svarte at ”jeg tror ikke jeg vil nedverdige meg til dét. Men angående den hesten jeg fikk i mot av far din, hadde jeg vært like hjelpen uten.” Olav svarte ”plager den hesten deg slik, måtte det skje at du kunne få hesten hjem igjen og i ræva på deg, og ri deg fanden i vold med ham,” hvortil Jon svarte ”måtte Gud la ingen mann ri dit.”

Provsbrev utstedt på rette tingstedet i Røldal torsdag etter mikkelsmesse (30. september) 1501 av Gunnar Sylvestersson i ombud for høvedsmannen på kongsgården i Bergen, som har pålagt Gunnar å undersøke omstendighetene da Jon Eiriksson kom til å skade Olav Olavsson slik at han døde. Drapsvitnene og vitnene til at Jon vedkjente seg drapet ble hørt, og Jon stilte sammen med to menn garanti for betaling av bøtene til kongen for drap på en undersått, og for å få leve fritt i landet.

Arkivreferanse: NRA dipl. perg. 30. september 1501 – DN II 1016 – provsbrev

English: A written witness statement from the hearing of a case of death following an argument over a horse in 1501.

Månedens tema mars 2014: Middelalderen

Les mer om middelalderen på Arkivverkets nettsider.