18. des: Kjerringa hos fotografen

Denne ubetalelige fremstillingen av et fotostudio-portrett fra slutten av 1800-tallet, ble tegnet av Øyvind Sørensen som illustrasjon til artikkelen ”Kjærringa som var ræd for cameraet”, trykket i Trangvikspostens julenummer i 1926. Ansiktsuttrykket forteller om en dame milevis fra komfortsonen på sitt aller første besøk i ”Kalevski’s fotografiske atelier”. Historien i Trangviksposten er det byens fotograf som gjenforteller fra sine yngre år.

Trangviksposten var en parodi på den typiske småby-avis og samfunnssatire av høy kvalitet.  Den utkom som føljetong i Aftenposten fra 1899 og mange år fremover. Fordi den var så populær har den også blitt utgitt i innbundne samlinger flere ganger.  I tillegg kom det flere spesialutgaver i form av julehefter. I Trangviksposten kunne man følge småbylivets særegenheter i det oppdiktede Trangvik: en latterlig pompøs redaktørs utgytelser og et fantasirikt og komisk, fiktivt persongalleri hvor mange nok kunne kjenne igjen elementer fra eget nærmiljø, om enn i overdrevet form.

Øyvind Sørensen er av mange regnet som Norges første avistegner. Han var en dyktig og allsidig tegner og var mye benyttet som illustratør av aviser, magasiner og bøker, ikke minst var portretter noe han behersket særdeles bra. Blant hans mest kjente arbeider er hans illustrasjoner til Trangviksposten hvor han var illustratør i en årrekke. Vi finner et lite utvalg av tegningene i privatarkivet etter Øyvind Sørensen i Riksarkivet.

Fotograf Haarbye, var et av medlemmene i det fantasirike Trangvikske persongalleri som Øyvind Sørensen var med på å skape. Fotografens møte med den eldre, skrekkslagne kvinnen som ble dratt med til fotografen for første gang av en bestemt og målrettet datter er kostelig lesning. Sønnene i Amerika hadde bestilt fotograferingen. De ville ha et minne om mor til jul, men kjerringa var både vrang og vrien. Hun var nemlig overbevist om at det å bli fotografert var både smertefullt og farlig og det var med mye møye og stort besvær fra de involverte at hun til slutt ble foreviget. En oppdiktet historie, men det kunne kanskje ha skjedd noe slikt en gang i portrettfotografiets barndom?

Arkivreferanse: PA-977 Sørensen Øivind, T, L0001, Tegninger, 0002 Trangvikspostens julenummer 1926.

Jeg velger meg …
Dokumentet er valgt ut av Kristin Brattelid, arkivar i Seksjon for privatarkiver, som en del av Riksarkivets digitale julekalender 2013.

Kristins begrunnelse:
Det er nærmest umulig å velge èn favoritt blant alle våre fantastiske arkivskatter, men jeg tenkte at det ikke ville skade å finne frem noe morsomt i en travel førjulstid. Siden vi alle skulle fotograferes til julekalenderen fikk jeg assosiasjoner til denne originalillustrasjonen av en av våre mest kjente avistegnere Øyvind Sørensen. Jeg er nemlig ikke spesielt glad i å bli fotografert, men damen som her er portrettert overgår meg og de fleste andre i kameramotvilje og regelrett fotoskrekk.