14. des: Snapshots fra et sommereventyr

Fem album fulle av ferieminner fra tiden 1910 til 1915. Bak kamera står en ung jente i slutten av tenårene. Navnet er Magdalene Elisabeth Kroepelin Gran. Albumene inneholder bilder fra ferieturer på sommer- og vinterføre til Geilo, Finse, Hallingskarvet og Besseggen, men flest fotografier er det fra somrene i Balestrand. Stedet hadde mange tilreisende i sommersesongen, turister som kom for å oppleve frisk luft og vakker, storslått natur. Blant de ferierende i Balestrand i denne perioden var den tyske keiser Wilhelm. Når keiseren og hans følge inntok bygda, ble det fest og moro. For et eventyr det må ha vært for en 17-18 år gammel jente! Hun har fotografert venninnene sine, fulle av forventninger før de skal om bord på keiserens skip, seilturer med tyske offiserer, dans og forlystelser og avslapning på terrassen på Kviknes hotel dagen derpå. Fotografiene fra disse uforglemmelige feriene limte Magdalene Kroepelin Gran inn i fem album. 100 år senere har hennes barnebarn, Bent Kure, deponert albumene i Riksarkivet og vi har fått lov til å bevare og bringe videre Magdalene Kroepelin Grans minner om et sommereventyr.

Arkivreferanse: DA-0051: Kure, Bent

Jeg velger meg …
Dokumentet er valgt ut av Anette Walmann, fotoarkivar i Seksjon for eldre arkiver og spesialsamlinger, som en del av Riksarkivets digitale julekalender 2013.

Anettes begrunnelse:
Jeg er fascinert av disse albumene blant annet på grunn av glimtene de gir inn i denne jentas privatsfære. Magdalene og hennes venninner framstår som en glad og litt fnisete venninnegjeng. Vi får se dem i nattlue på terrassen, i badedrakt, med utslått hår om morgenen og dresset opp til fest i nydelige kjoler og hatter om kvelden. Neste år, i 2014, er det dessuten hundre år siden utbruddet av første verdenskrig. Keiseren måtte forlate Balestrand i all hast da han fikk meldingen om at krigen på kontinentet var uunngåelig. Kontrasten mellom det idylliske ferieeventyret på den ene siden og krigsutbruddet og den katastrofen som ingen visste ville komme på den andre siden, gir disse bildene en tilleggsdimensjon som er ganske så fascinerende.