12. des: En hyllest til almanakken

Den første boken som ble trykket i Norge, var Tyge Nielssøns almanakk for året 1644.

Den ble fort veldig populær og nådde mange forskjellige mennesker, både i sentrale og avsidesliggende strøk.

Almanakken er ikke bare en oversikt over årets dager, uker og måneder. Den inneholder også merkedager, religiøse høytider, solas, månens og planetens stilling, vær og klimadata. Det finnes almanakker med generell informasjon og almanakker som er mer spesifisert på emner. Alle er like fulle av små skatter hvor man kan finne hverdagslige og interessante opplysninger som forteller om tiden og tidsånden.

På bildet ser du Almanach de Gotha, som er en adelskalender over europeisk adel. I år er det 250 år siden den første utgaven kom ut. Etter en pause på mer enn 50 år kom almanakken ut på nytt i 1998.

Riksarkivets bibliotek har stor samling almanakker som du gjerne kan låne på lesesalen. For eksempel: Almanak for Aaret efter Christi Fødsel … : beregnet til Christiania Observatori og Den Søndenfjeldske udgave og Archivalischer Almanach.

Dessuten har vi mye spennende litteratur rundt almanakkens og kalenderens historie. 

Jeg velger meg…
Dokumentet er valgt ut av bibliotekar i Riksarkivet, Romy Rübestahl, som en del av Riksarkivets digitale julekalender 2013.

Romys begrunnelse:
Årsskiftet nærmer seg og et splitter nytt år ligger foran oss. Jeg er glad i kalendere og almanakker. Selv om man bruker flest digitale kalendere som Outlook, synes jeg at en kalender i bokform er helt spesiell. Blanke ark som skal fylles og nye muligheter som venter. Almanakker er kanskje den mest undervurderte litterære sjanger. Jeg synes tvert imot at de er veldig interessante og en kilde til forskning på hverdagsliv. Forresten var den første boken som ble trykket i Norge en almanakk. Vi synes almanakker er så interessante at vi er i gang med å lage en utstilling om dem i bibliotekets ekspedisjon i Riksarkivbygningen på Sognsvann. Kom gjerne innom for å se!