9. des: Mmmmelkesjokolade

Jul er tradisjoner, og en av tradisjonene er selvsagt hva vi skal spise og kose oss med. Blant alle herlige frokoster og middagsmåltider skal vi også ha nok av snop og godterier. Og hva passer da bedre enn den gode, gamle Freia Melkesjokolade? Melkesjokoladen er vi alle vokst opp med, og alle har et forhold til den gule emballasjen med det røde Freiaemblemet.

Sjokoladen ble første gang produsert tilbake i 1906 under navnet Freia Melkechokolade, men har blitt forandret flere ganger opp gjennom tiden. Dokumentet på bildet viser starten av denne tradisjonelle sjokoladen.  Boken heter Resepter Melkchokolade 1907-1916, og inneholder de ulike forsøkene på å finne den rette balansen mellom melk, kakao, smør og sukker.

I oppskriftsboken kan man se hvordan utviklingen av denne kjente sjokoladen har foregått, og hvordan de prøvde seg frem for å finne den rette balansen.

Arkivreferanse: PA-1699 Freia A/S, serie Ka – produksjon og rammebetingelser, eske 18 – resepter

Jeg velger meg…
Dokumentet er valgt ut av rådgiver i Seksjon for brukertjenester Magnus Sollid, som en del av Riksarkivets digitale julekalender 2013.

Magnus’ begrunnelse:
Som matentusiast ville jeg se om vi hadde noen dokumenter med kjente oppskrifter i våre arkiver. Og om jeg fant! Hva er mer kjent enn Freia Melkesjokolade?

Dette er et av flere dokumenter i arkivet etter Freia som inneholder oppskrifter og resepter på ulike produkter som Freia har laget opp gjennom tiden. Denne spesielle boken er reseptboken for Melkechokolade fra 1907-1916. Melkesjokoladen kom første gang ut i 1906 så dette er virkelig starten på en stor tradisjon innen sjokolade i Norge. Boken viser at Freia i løpet av de 9 første årene testet ut mange forskjellige blandingsforhold for å finne den riktige balansen. Som vi vet ble det til slutt et veldig godt produkt, som de fleste har et forhold til.