Alle skal hjem

I slutten av november 1943 ble Universitetet i Oslo stengt og de fleste studenter forsøkt arrestert. 644 ble sendt til Tyskland. Sten Bille var med i den første gruppa som ble sendt med fangetransportskipet Donau i desember 1943. Dette brevet skrev han etter at de kom fram til den tyske byen Sennheim sent på kvelden 20. desember 1943.

Om bord på Donau ble noen i gruppen enig om parolen: Alle skal hjem. Denne parolen fulgte dem gjennom hele oppholdet. Etter krigen dro Sten Bille flere ganger tilbake til Tyskland for å finne gravene til studentene som døde og sørge for at de fikk en ny grav i Norge.

Arkivreferanse: PA-1684 Sten A. A. Bille, F1.

English: Letter from Sten Bille,1943. He was among the Norwegian students who was arrested during WW2 and sent to Germany.

Månedens tema i oktober: Universitetsliv
Vi setter fokus på studenter og universiteter i arkivene

Les hele brevet og mer om hva som skjedde med studentene I Tyskland på våre nettsider.