Urnorske Uffe Bø og andre personligheter

I mars 1835 kunne Studentersamfundet for første gang invitere til teaterforestilling i egen regi. Siden ble det oftere og oftere fremført både små og store oppsetninger. En av teaterets største suksesser kom i stand i 1909 og het Maxis. Maxis var en typisk revy av sin tid, med karakterer som den urnorske Uffe Bø, herr og fru løytnant Løvenprup og stortingsmannen Grautland fra Kranglevik. Tidsriktig som revyen var, fantes det også plass til en karakter som ”Negerhansen”, samt at alle rollene selvsagt var besatt av menn.

Premieren ble satt til 3.desember 1909, og ble en braksuksess med fulle hus i fjorten dager. Opprømte og feststemte fant studentene ut at dette måtte flere få oppleve, og stykket ble tatt med på turné. 15 forestillinger på like mange dager langs hele sørlandskysten på høsten 1910 ble fasiten.

Se flere bilder fra Maxis-revyen på Riksarkivets Flickr-side

Arkivreferanse: PA-1322 Det Norske Studentersamfund, Gb9.

English: Picture of the caracter "Uffe Bø" from the show “Maxis” in 1909, staged by The Norwegian Student Society.

Månedens tema i oktober: Universitetsliv
Vi setter fokus på studenter og universiteter i arkivene