En statsministers avskjed

Jan P. Syse og hans regjering fikk betenkningstid for å vurdere Norges tilnærming til EF, men 29. oktober kl. 11.00 var tiden ute. Jan P. Syse bekjentgjør sin og regjeringens avgang.

Allerede da Syses trepartiregjering (Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet) ble dannet, var det klart at den før eller siden ville bryte sammen på grunn av motstridende syn på EØS og EF. Høsten 1990 meldte Senterpartiet seg ut av samarbeidet, og 3. november 1990 overlot Syses regjering makten til Gro Harlem Brundtlands tredje regjering.

Foto: Arnt Espen Folvik, Dagbladet.

Bildeserien ble sendt inn til konkurransen Årets Bilde i kategorien Reportasje i 1990. Årets Bilde ble første gang arrangert i 1964. Bare medlemmer i Pressefotografenes Klubb kan delta. I tillegg til hovedkategorien, Årets Bilde, konkurreres det i en rekke forskjellige grupper.

Arkivreferanse: PA-1307 Pressefotografenes Klubb, Årets bilde, Fa 96_67.

English: On 29 October 1990 Jan P. Syse’s centre-right government broke up due to internal disagreement on the European Economic Area (EEA) and Norway’s relations to the European Economic Community (EEC).

Månedens tema i september: Politikk
Vi setter fokus på politisk stoff i arkivene