Hva er egentlig rødt, hvitt og blått?

image 

Ifølge flaggloven av 1898 skal det norske flagget være et flagg i ”høirødt, med et mørkeblaat, og af en hvid Kant indfattet Kors” avdelt i fire rettvinklede firkanter.

Men hva er nå egentlig høyrødt og mørkeblått? Med andre ord: Hvordan skal vi definere rødt, hvitt og blått i det norske flagget? Hvitt volder minst plunder, men rødt og blått kan være verre.

På begynnelsen av 1980-tallet var det en viss diskusjon om flaggets farger. Arkivar og heraldiker Hallvard Trætteberg skrev til Utenriksdepartementets protokollavdeling at han gjennom mange årtier hadde observert uriktig fargebruk i flagget. Vanlige feil var et urent, svartholdig blått og et rødt som ikke svarte til flagglovens bestemmelse, men som var tungt, urent, slapt, brunlig og kaldt – forskjøvet i retning av ”saftrødt”.

Trætteberg var UDs heraldiske konsulent, og han utarbeidet en rekke stoff- og fargeprøver som han sendte til departementet. Dette var en del av et arbeid for å bestemme nøyaktig hvilke fargenyanser som skulle brukes i polyesterflagg som ble produsert av Oslo flaggfabrikk til offisiell bruk.

Fargeprøvene på bildet ovenfor viser nyanser av blått og rødt, både egnede og uegnede. Riktig farge, ifølge Trætteberg, burde være koboltblått sammen med heraldisk rødt (høyrødt). I dag produseres flaggene i ”norsk rød” (pantone 200) og ”norsk blå” (pantone 281).

Arkivreferanse: PA-613 Hallvard Trætteberg, Da, 109.

Les mer om Hallvard Trætteberg på bloggen De øverste etasjer | Utstilling av Trætteberg-akvareller på Løten i august-september 2013.

English: What are the exact colours of the Norwegian national flag? Fabric and colour samples of different shades of blue and red from the early 1980s.

Månedens tema i august: Tekstiler
Vi setter fokus på godt stoff i arkivene