Den slemmeste strekningen i landet

Forslag fra 1762 om omlegging og forbedring av kongeveien mellom Christiania og Skedsmo, – sett nordfra.

Veien går fra høyre mot venstre fra Bjørvika, forbi Ladegården og Grønland og videre forbi mange kjente gårdsnavn i Aker som nå er byområder: Tøyen, Sinsen, Tonsen, Refstad, Økern, Linnerud, Bretvet, Grorud, Stovner og Smedstua. Ved Gjelleråsen passerer den grensen mellom Aker og Skedsmo, går forbi Haneborg og to veier som tar av til Strømmen samt krysser Nitelva før den er framme ved Skedsmo kirke.

Nedenfor kartet er det en beskrivelse av veiens standard og hva som bør gjøres med den, samt et prisoverslag. Strekningen beskrives som en av de ”slemmeste” i hele landet, mye på grunn av de bratte bakkene og smale passasjene over Gjelleråsen. Dessuten er veien så nedslitt og uthulet at en kjerre neppe kan passere.

Arkivreferanse: RA/DK 19

Mer om Riksarkivets kart- og tegningssamling.

English: Norwegian map from 1762, suggesting improvements on the road between old Oslo (Christiania) and Skedsmo.

Månedens tema juni 2013: Reisefot
Vi setter fokus på reiser i arkivene