Fremad marsj, Marie!

I arkivene finner vi spor etter både kjente og ukjente mennesker. I dag vil vi trekke fram en ukjent heltinne: Marie Lysnes dro til Sverige i 1942 og tjenestegjorde som sykepleier i de norske militære politistyrkene. I 1945 ble hun sendt til Finnmark. Tyskerne hadde brent ned alle bygninger under tilbaketrekningen, men de norske styrkene fikk bygget en enkel sykestue for behandling av de hjelpetrengende blant lokalbefolkningen.

Maries dagbok finnes i Riksarkivet, og fotografier med undertekst forteller om skader og sykdom; mangel på mat, utstyr og husrom for både soldater og lokalbefolkning. Men til tross for harde dager ble 17. mai 1945 feiret utenfor den lille sykestuen i Kautokeino. Marie forteller: ”Vi stekte vafler, dekket bord ute, kokkene som bor i teltene her kokte kakao, ellers hadde vi en pakke kjeks, og en plate melkesjokolade til hver.”

Marie hadde en lang karriere innen sykepleien, og mottok både nasjonale og internasjonale utmerkelser for sitt virke. I 1977 mottok hun Florence Nightingale-medaljen fra Det Internasjonale Røde Kors.

Arkivreferanse: RA/PA-873 Marie Lysnes, U1, 01_145-150, fotoalbum

Les mer om Marie Lysnes her

Månedens tema mars 2013: Kvinner i 100
Vi setter fokus på bra damer fra de siste 100 årene